Tandheelkundig Centrum Steenbergen

Tandheelkundig Centrum Steenbergen

Prothesen: De kunst van het vervangen van wat verloren is gegaan

Gebitsherstel

Leestijd: 3 minuten

Compleet gebit voor goede functie.

Wat in het lichaam ontbreekt als gevolg van een infectie of ongeval moet waar mogelijk worden vervangen om de normale werking van het lichaam te herstellen. De mond is niet anders. Tanden zijn organen en ze moeten compleet zijn om de mond goed te laten functioneren. Of het nu gaat om eten, spreken of om esthetische redenen, een ontbrekende tand verandert het uiterlijk en het gedrag van een persoon.

Prothesen zijn op maat gemaakte hulpmiddelen die in tandheelkundige laboratoria worden vervaardigd. Ze zijn bedoeld om ontbrekende zaken in de mond te vervangen en de normale functie daarvan te herstellen. Dit kan elke tand of kies zijn en in geval van spleten zelfs het gehemelte.

Bij ontbrekende tanden kunnen tandartsen bruggen of kunstgebitten aanbevelen. Bij spleten in het gehemelte kan de tandarts de vervaardiging van een obturator aanbevelen.

Bruggen

Bruggen zijn speciaal vervaardigde tandvervangers die gebruik maken van metaal, porselein, keramiek, hars of een combinatie van deze materialen. Ze worden permanent op de tanden geplaatst en bieden meer gemak en een betere esthetiek dan een kunstgebit. 

Voor een meer gedetailleerde bespreking kunt het artikel over kronen en bruggen in dit blog raadplegen. 

Kunstgebitten

Er zijn verschillende soorten kunstgebitten, gemaakt van verschillende soorten hars en metaal. Elk type materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen welke met de tandarts doorgesproken kunnen worden. Kunstgebitten kunnen onderverdeeld worden in volledige of volledige prothesen en gedeeltelijke prothesen.

Een ander soort kunstgebit dat bekend staat als klikgebit of overkappingsprothese is een kunstgebit dat speciaal is gemaakt voor mensen met tandheelkundige implantaten. Zie ook het specifieke artikel over klikgebitten in dit blog voor aanvullende informatie. 

Complete kunstgebitten

Compleet kunstgebit

Een volledig kunstgebit wordt gemaakt voor mensen die al hun tanden hebben verloren door tandbederf, infectie of ongeluk. Een ongeval kan iedereen overkomen maar verlies van tanden door verlies van botmassa is vooral bij senioren niet ongewoon.

Volledige prothesen worden meestal gemaakt van kunsthars, omdat dit het lichtste materiaal en veel comfort kan bieden. De kunsttanden en kiezen zijn van kunststof of porselein. Er is discussie over het gebruik van porselein voor dit type kunstgebit, omdat men vermoedt dat het gebruik van porseleinen tanden de botresorptie in de mond versnelt.

Het behoud van een volledig kunstgebit is sterk afhankelijk van de aanwezigheid van speeksel en de juiste pasvorm. Botafbraak in de mond is te verwachten naarmate iemand zonder tanden ouder wordt. Daarom is het niet onlogisch dat gemiddeld om de tien jaar een nieuw kunstgebit gemaakt moet worden.

Gedeeltelijke kunstgebitten

Een gedeeltelijk kunstgebit is bedoeld voor mensen die ontbrekende tanden hebben, maar die nog een aantal gezonde tanden en kiezen over hebben. De gezonde delen kunnen als steun dienen voor het kunstgebit gedeelte. Een gedeeltelijk kunstgebit wordt vaak gebruikt wanneer bruggen geen goede optie zijn door gebrek aan gezonde tanden.

In tegenstelling tot bruggen is een gedeeltelijk kunstgebit uitneembaar. Kunstgebitten kunnen worden gemaakt van een combinatie van hars en metaal of van flexibele kunststof. Het gedeeltelijke kunstgebit wordt op de tanden vastgehouden door een klem. Er zijn verschillende ontwerpen voor klemmen, afhankelijk van de plaatsing kunnen ze al dan niet verborgen zijn.
Dit is dan ook een van de nadelen van een gedeeltelijke prothese. Het is niet altijd even esthetisch. Er zijn overigens klemmen van hars die de kleur van het tandvlees kunnen aannemen, waardoor ze minder opvallen wanneer ze in de mond worden geplaatst.

De tandarts kan de voor- en nadelen van de verschillende soorten materialen bespreken zodat een weloverwogen keuze gemaakt kan worden.

Obturatoren

Een spleet in het gehemelte is een geboorteafwijking die soms operatief kan worden verholpen. Echter, als de spleten te groot zijn, blijft er een gat in het gehemelte achter dat bij het opgroeien tot problemen kan leiden. Obturatoren zijn op maat gemaakte hulpmiddelen die worden gemaakt om het gat dat door de spleet is ontstaan te bedekken. Dit wordt het hele leven lang gebruikt om de gehemeltefunctie te herstellen.

De beleving staat centraal

Onze toegankelijkheid laten wij graag zien. Wij nodigen u uit om uw vragen aan ons te overleggen. Dat kan via onderstaande naw gegevens of het contactformulier.

Tandheelkundig Centrum Steenbergen
Grote Kerkstraat 34
4651 BB Steenbergen
0167 – 563 780
info @ tandheelkundigcentrumsteenbergen.nl

Informatie aanvraag formulier
Tandheelkundig Centrum Steenbergen Team