Tandheelkundig Centrum Steenbergen

Tandheelkundig Centrum Steenbergen

Gebitsherstel met kronen en bruggen

gebitsherstel-met-een-kroon

Leestijd: 2 minuten

Esthetiek en comfort als combinatie.

Er zijn vele mogelijkheden om een paar ontbrekende tanden te vervangen. Kijkende naar de esthetiek en het gemak, is het gebruik van kronen en bruggen een veel gekozen optie.

Wat is een kroon?

Kronen kunnen in de tandheelkunde twee dingen betekenen. Een kroon kan het deel van de tand zijn dat zichtbaar is in de mond, of het kan een tandprothese zijn die bedoeld is om een tand te bedekken die sterk is aangetast door tandbederf. In dit artikel zal de term “kroon” worden gebruikt voor de laatste definitie.

Kronen worden in een tandtechnisch laboratorium vervaardigd van verschillende soorten materiaal. Ze kunnen gemaakt zijn van metaal, porselein, keramiek of hars. Ze kunnen ook worden gemaakt van een combinatie van materialen, zoals in het geval van met porselein versmolten kronen. Elk materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen, dus het beste is om met de tandarts te bespreken welk materiaal geschikt is.

Kronen worden gebruikt als behandeloptie wanneer een tand zodanig door tandbederf is aangetast dat gewone vullingen, inlays of onlays niet meer bruikbaar zijn. Ongeacht het gebruikte materiaal wordt bij kronen meestal tandstructuur verwijderd. In geval bruggen worden ingezet dan kan bij kronen ook gezonde tandstructuur worden verwijderd.

Kronen worden beschouwd als een permanente vorm van restauratie omdat ze met speciale soorten tandheelkundig cement op de tand worden bevestigd.

Wat is een brug en waarvoor is dit nodig?

Bruggen worden gebruikt om ontbrekende tanden te vervangen, vooral als het om slechts een paar ontbrekende tanden gaat. Bruggen maken meestal gebruik van ten minste één tand, die zich direct naast de ontbrekende tand bevindt, om als steun voor de ontbrekende tand te dienen. In tegenstelling tot kunstgebitten zijn bruggen bedoeld als permanente restauraties die met een soort van cement op de tand worden geplaatst.

Er zijn drie soorten bruggen: de traditionele brug, de cantileverbrug en de Maryland-brug.

De traditionele brug en de cantileverbrug maken gebruik van naburige tanden om te dienen als steunpunt voor de ontbrekende tand die moet worden vervangen. Een groot nadeel van deze procedure is dat veel tandweefsel verwijderd moet worden om de juiste vorm te maken van de tand die als steunpunt gaat dienen. Dit is ongeacht of de tand of kies gezond is of niet.

De Maryland-brug wordt vaker gebruikt voor ontbrekende tanden aan de voorzijde. Deze procedure wordt als behoudender beschouwd omdat niet veel tandweefsel verloren hoeft te gaan voor de vorm van de tanden welke als steunpunt gaan dienen. Alleen aan de achterkant van het steunpunt is een minimale tandreductie nodig om de ontbrekende tand te ondersteunen.

Wat zijn de voor- en nadelen van kronen en bruggen?

Het gat van een ontbrekende tand is weggewerkt

Gemak, comfort en esthetiek

Het grootste voordeel van kronen en bruggen is het gemak. Aangezien deze permanent aan de tanden zijn vastgemaakt is het dragen of verwijderen geen aandachtspunt.

Een klacht die sommige mensen met een kunstgebit hebben is de pijn die ze voelen als er kleine deeltjes, zoals suikerkorrels, onder hun kunstgebit terechtkomen. Mensen die bruggen hebben ervaren dit niet, omdat bruggen rechtstreeks met een soort van cement worden bevestigd op andere tanden.

Bruggen zien er ook natuurlijker uit, vooral in vergelijking met een gedeeltelijk kunstgebit. Een gedeeltelijk kunstgebit heeft soms metalen klemmen nodig die in de mond zichtbaar kunnen zijn. Bruggen maken geen gebruik van zulke klemmen, maar van tandheelkundig cement voor de bevestiging.

Niet zo conservatief

De tandheelkunde richt zich tegenwoordig meer op het behoud van de natuurlijke tanden en kiezen. Het plaatsen van bruggen op tanden kan vereisen dat kronen worden geplaatst op gezonde tanden die dienen als steunpunt voor de ontbrekende tand. Dit betekent dat de gezonde tanden kleiner worden gemaakt en een nieuwe vorm krijgen om een kroon of kronen te kunnen plaatsen. Dit gaat in tegen de trend om natuurlijk tandmateriaal te behouden.

Bruggen vereisen een goede mondhygiëne, omdat tandbederf kan optreden in de rand of het raakvlak tussen de tand en de kroon. Voor bruggen is het gebruik van speciale floshulpmiddelen noodzakelijk. De vervanging van de ontbrekende tand of kies wordt boven op het tandvlees gehangen en ondersteund door steuntanden. In die ruimte kan zich voedsel ophopen, dus het is belangrijk dat er zorgvuldig wordt schoongemaakt en geflost om te voorkomen dat het tandvlees geïnfecteerd raakt.

Kosten

Vergeleken met kunstgebitten zijn kronen en vooral bruggen duurder. Elke tandarts kan vooraf op verzoek de kosten aangeven. Sommige materialen, zoals porselein, zijn duurder dan metalen kronen. Sommige worden zelfs niet vergoed door de basis tandartsverzekering, bespreek dit vooraf met de tandarts welke de procedure gaat uitvoeren.

De beleving staat centraal

Onze toegankelijkheid laten wij graag zien. Wij nodigen u uit om uw vragen aan ons te overleggen. Dat kan via onderstaande naw gegevens of het contactformulier.

Tandheelkundig Centrum Steenbergen
Grote Kerkstraat 34
4651 BB Steenbergen
0167 – 563 780
info @ tandheelkundigcentrumsteenbergen.nl

Informatie aanvraag formulier
Tandheelkundig Centrum Steenbergen Team