Tandheelkundig Centrum Steenbergen

Tandheelkundig Centrum Steenbergen

Een glimlach in een oogwenk met een klikgebit

Een klikgebit is erg praktisch en esthetisch zeer verantwoord

Leestijd: 3 minuten

De perfecte klik met het gebit.

Dragers van een kunstgebit zijn er enorm afhankelijk van om te doen waarvoor een gebit primair bestemd is, en dat is eten. Naast eten hebben ook andere activiteiten, zoals praten of glimlachen een afhankelijkheid van een (kunst)gebit. 

Samengevat is een klikgebit een kunstgebit wat kan worden vastgeklikt op implantanten in het kaakbot. Het dragen van een traditioneel kunstgebit kan een aantal nadelen en ongemakken hebben welke bij het klikgebit veel minder of zelfs afwezig zijn.

Met de introductie van tandheelkundige implantaten hebben prothesedragers een alternatief gekregen voor het traditionele kunstgebit. Het dragen van een klikgebit is veel comfortabeler dan het dragen van een traditioneel kunstgebit.

Dat goede gevoel in de mond en de wetenschap dat het wel goed zit geeft het zelfvertrouwen een boost.

Wat zijn tandheelkundige implantaten?

Om te begrijpen wat klikgebit is, is het belangrijk om te begrijpen wat een tandheelkundig implantaat is. Tandheelkundige implantaten zijn een soort van schroeven die worden ingebracht in het bot van de mond waar zich vroeger de tanden of kiezen bevonden. 

Deze implantaten bestaan uit twee delen: het implantaatanker en het implantaatopzetstuk. Het anker van het implantaat is het deel van het implantaat dat in het bot wordt ingebracht. Het opzetstuk is het deel van het implantaat (de ‘knopjes’) dat zichtbaar is aan het oppervlak van het tandvlees.

Deze implantaten worden meestal geplaatst op de plek van ontbrekende tanden. Ze worden gebruikt om kronen, bruggen of klikprothesen te bevestigen.

Wat zijn klikgebitten precies?

Dit is een kunstgebit dat speciaal is gemaakt om op het opzetstuk van de tandheelkundige implantaten te worden bevestigd. In het oppervlak van het kunstgebit dat in contact komt met het tandvlees worden speciale hulpstukjes geplaatst. 

Deze hulpstukken passen precies op het opzetstuk van de implantaten. Letterlijk met een eenvoudige klik kan het vast op de juiste plaats worden geduwd. De kliksystemen hebben de perfecte weerstand waardoor het bij gebruik goed blijft zitten en loslaat wanneer het bewust eraf gehaald wordt.

Wat zijn de voordelen van klikgebitten?

Een klikgebit is het ultieme voorbeeld van maatwerk: implantanten metr daarop een gebit geklikt

Op de juiste plaats vastzitten

Dit is het belangrijkste voordeel van het gebruik van een klikprothese. Gewone prothesen, vooral volledige prothesen, zijn voor de hechting afhankelijk van botmassa, bothoogte, en van speeksel. Dit geldt vooral voor volledige gebitsprotheses die perfect moeten aansluiten op het mondweefsel zodat er een vacuüm wordt gevormd zodat het kunstgebit in de mond blijft “plakken”.

Verlies van tanden en kiezen, samen met constant kauwen, leidt tot verlies van botmassa en tot problemen met de hechting. Patiënten die een loszittend kunstgebit hebben, krijgen problemen met kauwen en zelfs met spreken.

Aangezien klikgebitten zijn gemaakt om op het opzetstuk in de kaak te hechten, kunnen prothese dragers verzekerd zijn van een goed passend kunstgebit en hun normale leven met gemak hervatten.

Esthetiek

Een gedeeltelijk kunstgebit wordt meestal vastgehouden met een slotje van metaal of kunsthars. Afhankelijk van het ontwerp van het kunstgebit, kunnen sommige van deze klemmetjes zichtbaar zijn in de mond van de drager. Aangezien de bevestigingspunten voor klikgebitten zich onder het kunstgebit bevinden, zijn ze goed verborgen en volgt een mondbeeld die geen metaal- of harsdelen laat zien.

Zitten er nadelen aan klikgebitten?

Kosten

Dit is gelijk ook het belangrijkste nadeel van klikprothesen. Omdat klikgebitten gepaard gaan met het plaatsen van implantaten, is het duurder voor de patiënt.

Het plaatsen van implantaten op zich kan al een prijzige ingreep zijn. Naast de prijs van het maken en de materialen van de implantaten moet rekening gehouden worden met de kosten voor degene die ze inbrengt.  

Daarnaast zijn er kosten voor een tijdelijke prothese, omdat bij sommige procedures niet onmiddellijk een echte prothese kan worden vervaardigd. De wond en het bot moeten goed kunnen genezen.

En er moet rekening gehouden worden met de laboratoriumkosten voor het kunstgebit zelf. Dit is heel anders dan een gewoon kunstgebit omdat er speciale hulpstukken op worden geplaatst zodat het gemakkelijk en zeer precies op het opzetstuk gedeelte van het implantaat past.

Kunstgebit vervangen

Er zijn gevallen waarin de pasvorm tussen klikgebit en implantaat verminderd na een aantal jaren. In dat geval kan het nodig zijn het kunstgebit te laten vervangen of repareren om er nieuwe hulpstukken in te laten plaatsen.

Klikgebitten zijn een goede optie voor degenen die het dragen van een conventioneel kunstgebit onprettig vinden. Veel problemen die dragers van een traditioneel kunstgebit gewoonlijk ondervinden, worden hiermee weggenomen.

De combinatie van implantaten en klikgebit is een goed alternatief voor mensen met een kunstgebit die een verminderde bothoogte hebben door jarenlang tandverlies, en voor mensen met ziekten die leiden tot een verminderde speekselaanmaak. Deze tandheelkundige behandeling zal het leven aangenamer maken door de eenvoud en zekerheid van een klikgebit.

De beleving staat centraal

Onze toegankelijkheid laten wij graag zien. Wij nodigen u uit om uw vragen aan ons te overleggen. Dat kan via onderstaande naw gegevens of het contactformulier.

Tandheelkundig Centrum Steenbergen
Grote Kerkstraat 34
4651 BB Steenbergen
0167 – 563 780
info @ tandheelkundigcentrumsteenbergen.nl

Informatie aanvraag formulier
Tandheelkundig Centrum Steenbergen Team