Tandheelkundig Centrum Steenbergen

Tandheelkundig Centrum Steenbergen

Afscheid nemen van gebitsproblemen door implantaten

Tandarts laat een implantaat zien

Leestijd: 3 minuten

Culinair geluk met een stevig gebit.

Er is waarschijnlijk niets leukers in het leven dan eten. Maar om daarvan te kunnen genieten, moet je wel een goed gebit hebben. Dit is precies de reden waarom tandartsen pleiten voor een goede mondhygiëne en gebitsverzorging, zodat die mooie tanden lang meegaan.

Helaas is het niet altijd zoals gewenst. Veel mensen, vooral senioren, zijn afhankelijk van een kunstgebit om verder te kunnen met hun dagelijkse leven.

Een loszittend kunstgebit heeft invloed op de levenslust

Een slecht passend kunstgebit kan een bron van pijn en andere problemen zijn. Een loszittend kunstgebit kan tijdens het eten uitvallen, of nog erger, terwijl men midden in een goed gesprek zit met vrienden en familie.

Een kunstgebit heeft de neiging na verloop van tijd los te gaan zitten, omdat de afwezigheid van tanden leidt tot afname van bot dat onder het tandvlees ligt. Zonder iets om te ondersteunen (want daar is het bot voor), verliest het bot zijn doel. Wanneer botafbraak plaatsvindt, verandert het mondweefsel van vorm. Dit is een van de redenen waarom dragers van een kunstgebit vaak na een aantal jaren van kunstgebit wisselen.

Het plaatsen van tandheelkundige implantaten helpt om deze problemen op te lossen voor de dragers van kunstgebitten. Met implantanten wordt het dragen van een kunstgebit minder ongemakkelijk.

Wat zijn tandheelkundige implantaten?

Tandheelkundige implantaten zijn net minischroefjes die in het kaakbot van de mond worden geplaatst. Er zijn verschillende merken en ontwerpen van tandheelkundige implantaten, maar ze zijn allemaal ongeveer 3,4 tot 5,8 mm groot.

Het plaatsen van tandheelkundige implantaten was in het verleden een vrij ingewikkelde procedure waarbij botten uit de heupen werden genomen en in het bot in de mond werden ingebracht. Gelukkig heeft onderzoek de weg vrijgemaakt voor betere technologie en biomaterialen.

In gevallen waar er niet veel bot is om deze implantaten in te plaatsen, worden nu bottransplantaten van andere bronnen gebruikt. Dit wordt als een minder belastende en doeltreffende procedure beschouwd.

Het plaatsen van tandheelkundige implantaten in het bot is veel eenvoudiger als er voldoende bot is om een implantaat te ondersteunen. Tegenwoordig is  vaak één afspraak onder plaatselijke verdoving voldoende. Dit in tegenstelling tot vroeger, toen men voor het plaatsen van implantaten in het ziekenhuis moest blijven.

De tandheelkundige implantaten die in dit artikel worden genoemd, zijn voor prothesen en niet voor orthodontische procedures. Hoewel ze beide vergelijkbaar zijn in vorm en grootte, verschillen ze in het doel.

Zijn tandheelkundige implantaten veilig in het gebruik?

Zo ziet een tandheelkundig implantaat eruit

Tandheelkundige implantaten worden gemaakt van titanium, dat is een metaal.  wat door het lichaam wordt geaccepteerd oftewel ‘biocompatibel‘ is. Het is  overigens hetzelfde metaal dat wordt gebruikt voor implantaten bij botbreuken.

Zoals in alle gevallen van implantaten en transplantaten bestaat de  kleine kans dat het implantaat wordt afgestoten. Het succespercentage van deze procedure is echter hoog, waardoor het een veelvoorkomende en populaire procedure is.

Wanneer kunnen implantaten worden gebruikt?

Implantaten kunnen worden gebruikt bij iedereen die een ontbrekende tand of tanden heeft. Bij bruggen wordt mogelijkerwijs gezond tandweefsel van de ondersteunende tanden verwijderd. Maar dat is niet het geval bij een implantaat welke wordt geplaatst op de plaats waar ooit de ontbrekende tand of kies zat. De kroon wordt dan door een laboratorium vervaardigd en op het implantaat vast gemaakt.

Het nut van een implantaat wordt nog duidelijker in gevallen van meerdere ontbrekende tanden of zelfs een mond zonder tanden. Zoals eerder vermeld, hebben dragers van een kunstgebit op de lange termijn vaak last van een slecht passend kunstgebit. 

Aangezien implantaten rechtstreeks in het bot worden geplaatst, wordt de botafname (resorptie) tot een minimum beperkt. Het kaakbeen blijft in hoge mate behouden en daardoor is er weinig invloed op de gezichtscontour. Een groot pluspunt is dat het uiterlijk van het individu weinig of niet veranderd.

Een klikgebit is een kunstgebit dat gemakkelijk op de implantaten kan worden vastgeklikt. Het voordeel is een betere pasvorm en daarmee worden de meeste ongemakken van een kunstgebit weggenomen.

Wat zijn de nadelen van het plaatsen van implantaten?

De kosten zijn een belangrijk punt als het gaat om het plaatsen van implantaten. Naast de kosten van het implantaat zelf, moet men ook rekening houden met de kosten die met de procedure gepaard gaan. 

Dit staat ook nog eens los van de kosten voor het vervaardigen van een kunstgebit dat speciaal is ontworpen voor de te gebruiken implantaten. Omdat het kunstgebit niet zo vaak moet worden vervangen kan het u op de lange termijn ook kosten besparen.

Slechte mondhygiëne heeft altijd negatieve effecten en dat geldt dus ook bij implantaten. Als implantaten zijn geplaatst is het erg belangrijk om het implantantengebied schoon te houden. Problemen voorkomen is beter dan genezen!

De beleving staat centraal

Onze toegankelijkheid laten wij graag zien. Wij nodigen u uit om uw vragen aan ons te overleggen. Dat kan via onderstaande naw gegevens of het contactformulier.

Tandheelkundig Centrum Steenbergen
Grote Kerkstraat 34
4651 BB Steenbergen
0167 – 563 780
info @ tandheelkundigcentrumsteenbergen.nl

Informatie aanvraag formulier
Tandheelkundig Centrum Steenbergen Team