Tandheelkundig Centrum Steenbergen

Tandheelkundig Centrum Steenbergen

De wortel van het probleem aanpakken

Wortelkanaal behandrling

Leestijd: 2 minuten

Wortelkanaal behandeling.

De moderne tandheelkunde is hedentendage, anders dan vroeger, zoveel mogelijk gericht op het behouden van het natuurlijke gebit.

Onderzoek en vooruitgang in de tandheelkunde hebben ervoor gezorgd dat betere materialen ter beschikking zijn gekomen. Er is nog geen perfecte vervanging, het natuurlijke gebit blijft het beste materiaal.

Daarom raden tandartsen meestal wortelkanaal behandelingen aan, en laten ze het verwijderen van tanden of kiezen over als laatste redmiddel.

Wat is een wortelkanaalbehandeling precies?

Alvorens details van een wortelkanaalbehandeling te bespreken, eerst maar toelichten wat een wortelkanaal precies is.

Het binnenste gedeelte van de tand is eigenlijk een holle ruimte. Hierin bevinden zich de bloedvaten die de tand voorzien van voeding. Deze ruimte bevat ook de zenuwen die verantwoordelijk zijn voor de pijnbeleving. Samen wordt dit de pulpa genoemd.

Het bovenste gedeelte van de tanden in de mond wordt de kroon genoemd. De ruimte met de pulpa ter hoogte van de kroon wordt de pulpakamer genoemd.

Het onderste deel van de tand, dat in het bot is ingebed, wordt de wortel genoemd. Er kunnen overigens een of meer wortels zijn. De ruimte waar het deel van de pulpa in de wortel(s) zit, wordt het wortelkanaal genoemd.

Wanneer heeft u een wortelkanaalbehandeling nodig?

Infecties in tanden beginnen meestal bij de buitenste laag, het zogenaamde glazuur. Het tandbederf zal voortwoekeren als niets aan deze infectie wordt gedaan. Daarom wordt vullingen aanbevolen, zodat voorkomen wordt dat het tandbederf zich verder kan verspreiden.

In geval het bederf zich blijft verspreiden, dan beginnen bacteriën de pulpa binnen te dringen. Deze bacteriën infecteren de pulpa waardoor het moeilijk wordt voor de tand om te herstellen. Dit is waarschijnlijk te wijten aan het feit dat de pulpa een afgesloten ruimte is. Hierdoor is het moeilijk voor immuuncellen om de infectie te bestrijden.

Daarom wordt een wortelkanaalbehandeling uitgevoerd: om de tand te ontdoen van geïnfecteerd pulpaweefsel. Doel is om zowel de pulpakamer als het wortelkanaal te bevrijden van bacteriën en bedorven weefsel.

Hoe wordt een wortelkanaalbehandeling uitgevoerd?

Wortelkanaalbehandeling kan pijnloos

Het tandarts team begint met het plaatsen van een zogenaamde “rubberdam” rond uw mond. Zie het als een regenjas die u moet beschermen tegen medicatie, materialen en instrumenten die tijdens de behandeling worden gebruikt.

Als de dam op zijn plaats zit, begint de tandarts met het verwijderen van het verrotte weefsel van de tanden. Daarna boort hij een minimaal gat, dat precies groot genoeg is om toegang te krijgen tot de pulpakamer.

Als de juiste toegang tot stand is gebracht, begint de tandarts met het schoonmaken en vormen van de kanalen.

Afhankelijk van de situatie die de tandarts aantreft kan het nodig zijn dat u een vervolg afspraak nodig hebt. Vaak kan alles in dezelfde sessie worden afgerond door de ruimtes op te vullen die ooit door pulpaweefsel werden ingenomen.

Mogelijk moet de tandarts röntgenfoto’s maken om er zeker van te zijn dat alles compleet is uitgevoerd. De meeste tandartsen maken tegenwoordig gebruik van een vergrootglas of microscoop om alle minuscule structuren goed te kunnen zien. Dit is ook om er zeker van te zijn dat alleen het rotte weefsel wordt verwijderd.

Een vergroting maakt het voor de tandarts makkelijker om – bij tanden met meerdere wortels – alle ingangspunten naar de verschillende wortelkanalen te zien.

Is een wortelkanaalbehandeling veilig?

Er is de laatste jaren een enorme controverse geweest rond de veiligheid van wortelkanaalbehandelingen. Wat is begonnen met een theorie uit de jaren 1800, heeft in de afgelopen jaren opnieuw twijfel gezaaid. Het is echter met zekerheid vastgesteld dat een wortelkanaalbehandeling een uiterst veilige procedure is.

Het wordt sterk aanbevolen, vooral wanneer infectie in de pulpa optreedt. Het is een veel betere behandeling dan het trekken van tanden en kiezen , dat wordt alleen als een laatste optie gebruikt.

Veroorzaakt een wortelkanaalbehandeling kanker?

Er is geen verband aangetoond tussen wortelkanaalbehandelingen en kanker. In feite is er geen enkel verband ontdekt tussen wortelkanaalbehandelingen en andere systemische ziekten.

Integendeel, wortelkanaalbehandelingen helpen de tand te ontdoen van bacteriën en andere mogelijke microben die zich in een rotte tand kunnen bevinden. Deze kunnen zelfs in de bloedstroom terechtkomen en zorgen voor gezondheidsproblemen bij organen, zoals het hart of de longen.

De beleving staat centraal

Onze toegankelijkheid laten wij graag zien. Wij nodigen u uit om uw vragen aan ons te overleggen. Dat kan via onderstaande naw gegevens of het contactformulier.

Tandheelkundig Centrum Steenbergen
Grote Kerkstraat 34
4651 BB Steenbergen
0167 – 563 780
info @ tandheelkundigcentrumsteenbergen.nl

Informatie aanvraag formulier
Tandheelkundig Centrum Steenbergen Team