Leestijd: 2 minuten
Voor- en nadelen van composiet facings t.o.v. porseleinen facing.
Composiet facings helpen bij een mooie, stralende glimlach of volle lach. Deze facings zijn goedkoop en kunnen meestal in slechts één tandarts sessie gemaakt worden. Er zijn echter ook nadelen verbonden aan het gebruik van composiet hars. Lees verder om meer te weten te komen over wat composiet facings zijn en hoe deze in uw voordeel kunnen zijn.
Wat zijn composiet facings
Composiet facings zijn laagjes harsmateriaal die op het oppervlak van de zichtbare zijde van de tanden worden geplaatst. Het gebruikte materiaal is tandkleurig en wordt uitgehard door het gebruik van sterk licht, zoals halogeen of LED.
Waar worden composiet facings voor gebruikt?
Composiet facings worden voornamelijk gebruikt voor esthetische doeleinden. Ze worden vaak gebruikt voor eenvoudige gevallen van afgebroken of scheefstaande tanden. Het is ook een bekende behandeling voor mensen die verkleurde tanden hebben of aandoeningen van het glazuur, zoals in dit onderzoek.
Facings zijn een praktische manier om problemen te corrigeren zonder veel tandartsafspraken. Het is ook een vorm van behandeling waarbij niet veel tandweefsel hoeft te worden verwijderd.
In tegenstelling tot orthodontische behandelingen of porseleinen facings, en afhankelijk van de ernst van het geval, kunnen composiet facings binnen een tijdsbestek van dertig minuten klaar zijn.
Hoe worden composiet facings gemaakt?
De procedure begint met een minimale verwijdering van tandweefsel, meestal minder dan een millimeter dik. Vervolgens wordt op het tandoppervlak, waar het weefsel is verwijderd, een materiaal aangebracht dat “etsmiddel” wordt genoemd.
Dit etsmiddel is meestal gemaakt van fosforzuur. Dit is nodig om het oppervlak van het tandweefsel ruw te maken, zodat het harsmateriaal zich aan de tand kan hechten.
Het etsmiddel wordt vervolgens afgespoeld en de tand wordt gedeeltelijk gedroogd. Er worden andere materialen op het tandoppervlak aangebracht die kunnen helpen om het harsmateriaal aan de tand te laten hechten.
Nadat alle voorbereidingen zijn afgerond, wordt de hars op de tand geplaatst. Het wordt zo geboetseerd dat het eruit ziet als een natuurlijke tand in een natuurlijk gebit. De behandeling wordt afgerond met het polijsten van deze composietfacings. Resultaat is een natuurlijke glans en uitstraling zodat er optisch geen verschil is met natuurlijke tanden.
Zijn composiet facings iets voor mij?
Hoewel composiet facings een van de snelste en goedkoopste zijn om iemands glimlach te verbeteren, zijn composietharsen niet voor iedereen geschikt. De esthetische tandarts moet rekening houden met de stand en afwijking van de tanden. Tanden die te ver naar de lippen staan, of tanden met grote tussenruimten, kunnen moeilijk te behandelen zijn bij het zetten van composiet facings.
Gewoonten zoals tandenknarsen en kaakklemmen kunnen facings beschadigen. Mensen met deze gewoonte moeten navragen of het verstandig is om facings te laten plaatsen.
Roken en overmatig gebruik van koffie of thee kunnen vlekken op de facings veroorzaken die op de lange termijn mogelijk lastig te verwijderen zijn.
Bij composiet facings is het verstandig om het belang van mondhygiëne te benadrukken. Net als bij elke andere esthetische ingreep in de mond, moet het succes van de behandeling altijd gepaard gaan met goede mondhygiëne.
Zijn composiet facings permanent?
Dit hangt af van wat men als “permanent” beschouwt. Composiet facings gaan lang mee, de levensduur hangt af van hoe ze verzorgd worden. Om het realistisch te benaderen: het enige permanente in de mond zijn natuurlijke tanden. Tevens bestaat de mogelijkheid om bestaande vullingen te verhullen met facings. Geen enkel tandheelkundig materiaal kan ooit de sterkte en duurzaamheid van natuurlijk tandweefsel vervangen.
Wat is het verschil tussen composiet facings en porseleinen facings?
Het verschil tussen deze twee soorten facings is het gebruikte materiaal. Porseleinen facings zijn gemaakt van veldspaatporselein, dat duurzamer en kleurvaster is dan composiethars. Porseleinen facings zijn dan ook beter bestand tegen vlekken want het materiaal is veel gladder dan hars.
Porseleinen facings zijn duurder en ze kunnen moeilijker gerepareerd worden dan composiet facings. Ze vereisen ook meerdere tandartsafspraken om te maken en te plaatsen, terwijl composietfacings vaak in slechts één afspraak kunnen worden gezet.
De beleving staat centraal
Onze toegankelijkheid laten wij graag zien. Wij nodigen u uit om uw vragen aan ons te overleggen. Dat kan via onderstaande naw gegevens of het contactformulier.
Tandheelkundig Centrum Steenbergen
Grote Kerkstraat 34
4651 BB Steenbergen
0167 – 563 780
info @ tandheelkundigcentrumsteenbergen.nl